Omvormer kiezen

De omvormer is het hart van uw zonnepanelensysteem. Daarom is een betrouwbare omvormer met een hoog rendement belangrijk. Maar wat is een goede omvormer? En welke omvormer past het beste bij mijn situatie? Afhankelijk van het aantal panelen, het type zonnepanelen en de ligging van deze panelen op uw dak, kunnen wij de meest geschikte omvormer bepalen.

Welke omvormer heb ik nodig?

Een omvormer voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor ons huishouden. Deze wisselstroom kan ook uitgewisseld worden met de energieleverancier indien uw zonnepanelen meer opbrengen dan u op dat moment verbruikt. De omvormer is dus een essentieel onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Uw omvormer mag niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Hier een richtlijn voor het kiezen van de juiste omvormer.

1. Bepaal het totale vermogen

Het vermogen van uw zonnepanelen wordt ruwweg bepaald door de volgende berekening:
Aantal zonnepanelen x Wattpiek per paneel x factor voor NL

Voorbeeld:
U heeft 10 zonnepanelen, elk met een capaciteit van 245 Wattpiek. Vermogen = 10 x 245 x 0,85 = 2083 Watt.

2. Bepaal de ligging van uw woning

Liggen uw panelen op het zuiden, dan kunt u gemakkelijk de waarde uit het vorige voorbeeld aanhouden. Maar liggen de zonnepanelen op het Zuidwesten, dan produceren de zonnepanelen 10% minder. Het vermogen van de omvormer mag dan ook 10% minder zijn. Zijn er redelijke schaduweffecten dan kunt u de opbrengst ook snel verlagen met een aantal procenten. Zoek vervolgens een omvormer waarvan het maximum vermogen onder dit getal ligt.

3. Zijn er meerdere dakvlakken aanwezig?

Indien het antwoord JA is, dan moet u een omvormer zoeken met meerdere strings en MPP trackers. Per vlak zonnepanelen dient er dan een MPP tracker en string te zijn. Het alternatief is om een extra omvormer op te nemen of te kiezen voor Power Optimizers. De toepassing van deze Power Optimizers is enorm in opkomst.

4. Online inzicht in uw opbrengst?

Sommige omvormers hebben een ethernetaansluiting (IP-verbinding) welke u direct op het internet kan aansluiten welke een verbinding heeft met de portal-site van de fabrikant. Daar kunt u dan uw systeem monitoren. Sommige omvormers hebben deze ethernetaansluiting niet en moet u optioneel een bluetooth-connector kopen die u dan via een bluetooth-verbinding aansluit op uw PC of Tablet. Het bespaart meestal extra kosten indien de omvormer de aansluiting standaard beschikbaar heeft.

Belangrijk:
Laat u goed adviseren welke omvormer geschikt is voor uw situatie. Zeker indien uw zonnepanelen niet precies op het zuiden liggen of de hellingshoek anders is dan 30-35 graden. Dan is het namelijk verstandig om een kleinere omvormer te nemen. Waarom? Een omvormer heeft namelijk een minimaal voltage hebben om überhaupt te kunnen aanslaan. Een zwaardere omvormer slaat dus later aan en gaat eerder uit.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in en wij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen.

Via WhatsApp

Stel u vraag makkelijk en snel via WhatsApp. Wij antwoorden zo spoedig mogelijk.

Pavento Solar

Aventurijn 808
3316 LB Dordrecht
Telefoon: 088 730 1000

Winkelwagen
0
Scroll naar boven