Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom die nodig is voor elektrische apparaten. Er wordt gewerkt met topfabrikanten zoals JA Solar en Benq. Aan de hand van uw wensen wordt het ideale paneel geselecteerd.

Welke zonnepaneel moet ik kiezen?

Er zijn op dit moment 3 soorten zonnepanelen op de markt. Het soort zonnepaneel word bepaald door het materiaal waarvan de zonnecellen worden gemaakt. De drie materialen waarvan vrijwel alle zonnecellen van gemaakt worden zijn monokristallijn, polykristallijn en amorf. Deze materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium.

zonnepaneel monokristallijn

Monokristallijn

Door vloeibaar silicium gecontroleerd af te laten koelen ontstaat een kristal met een gelijkmatige structuur. Een cilinder met een kristal wordt in het vloeibare silicium gedoopt, waarna het silicium zich naar dit kristal vormt. Dit kristal wordt in dunne plakken gezaagd. Voor deze productiemethode is veel energie nodig.

Door de gelijkmatige structuur van de atomen is het rendement van monosilicium cellen het hoogste onder de silicium-zonnecellen.
Cellen van monosilicium zijn rond, of vierkant met afgeronde hoeken. De cellen hebben een egale kleur, donkerblauw/zwart.
Cellen van dit type zijn duurder dan de andere, polykristallijne silicium zonnecellen, maar bieden ook een beter rendement.

Polykristallijn

Vloeibaar silicium wordt in een vierkante gietvorm gegoten. Door geleidelijke afkoeling ontstaat vast silicium dat uit meerdere kristallen bestaat. De donkere plekken zijn ongestructureerde smeltplekken tussen de verschillende kristallen. Het blok wordt in dunne plakken gezaagd en gebruikt voor zonnepanelen.

Het productieproces is eenvoudiger en goedkoper dan dat van monokristallijn silicium. Door de minder gelijkmatige structuur van de atomen is het maximale rendement van polykristallijne cellen lager dan van monokristallijne cellen. De cellen zijn vierkant en de kristallen zien eruit als scherven. De cellen hebben een blauwe kleur. Daarom worden deze panelen veel ingezet op platte daken en op platte dakoppervlakten waar veel ruimte beschikbaar is.

zonnepaneel polykristallijn
zonnepaneel amorf

Amorf (dunne film)

Dunne film panelen worden ook wel ‘thin film’ zonnepanelen genoemd. Ze worden gemaakt van onder andere cadmium telluride (CdTe). In vergelijking met poly- of monokristallijne zonnepanelen zijn ze dunner en hebben ze een fraaier uiterlijk.
CdTe-zonnepanelen zijn lichtgevoeliger dan poly- of monokristallijne panelen. Ze zouden ook goed produceren bij minder goede lichtomstandigheden, zoals schaduw, mist en schemering, maar dat is niet bewezen.
De kosten van deze panelen zijn meestal hoger dan van andere soorten panelen.

pavento solar groene energie

Voorbeeld berekening

Stel u laat 8 zonnepanelen installeren. De kosten voor dit zonnepanelen systeem bedragen € 3.590,- exclusief btw die u terug kunt vorderen via de belastingdienst.
Met 370 Wp (watt-piek) is de verwachte opbrengst ca. 2.960 kWh per jaar.

Met een energietarief van € 0,36 per kWh bij uw energieleverancier levert dit een jaarlijkse besparing op van € 1.065,60 en wordt de zonnepanelen installatie in dit voorbeeld in ca. 3,4 jaar terugverdient.
Wij rekenen graag het aantal zonnepanelen uit wat past bij uw verbruik.

Eerlijk advies

De aanschaf van zonnepanelen is een grote investering. We informeren u graag over de mogelijkheden voor uw woning.

Inzicht via app

Na de installatie heeft u direct inzicht in de opbrengst van uw zonnepanelen via de meegeleverde app van de omvormer.

Webshop

Complete pakketten, zonnepanelen, omvormers en installatie materiaal. Pavento heeft alles wat u nodig heeft voor uw zonnepanelen.

Dak-check

Weet u niet zeker of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de Dak-check en wij informeren u of uw dak geschikt is.

Pavento Solar

Bij Pavento Solar zijn we ons ervan bewust dat de aanschaf van zonnepanelen een grote investering is en daarom doen we er alles aan om u van het best mogelijke zonnepanelen systeem te voorzien.

Onze pluspunten

Contact

Aventurijn 808
3316 LB Dordrecht

KvK: 58.744.568
BTW: NL.0839.88.646.B03

Winkelwagen
0
Scroll naar boven