SOORTEN ZONNEPANELEN
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom die nodig is voor elektrische apparaten. Er wordt gewerkt met topfabrikanten zoals JA Solar en Benq. Aan de hand van uw wensen wordt het ideale paneel geselecteerd.
TYPE ZONNEPANEEL KIEZEN

Er zijn op dit moment 3 soorten zonnepanelen op de markt. Het soort zonnepaneel word bepaald door het materiaal waarvan de zonnecellen worden gemaakt. De drie materialen waarvan vrijwel alle zonnecellen van gemaakt worden zijn monokristallijn, polykristallijn en amorf. Deze materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium.

zonnepaneel monokristallijn

Monokristallijn

Door vloeibaar silicium gecontroleerd af te laten koelen ontstaat een kristal met een gelijkmatige structuur. Een cilinder met een kristal wordt in het vloeibare silicium gedoopt, waarna het silicium zich naar dit kristal vormt. Dit kristal wordt in dunne plakken gezaagd. Voor deze productiemethode is veel energie nodig.

Door de gelijkmatige structuur van de atomen is het rendement van monosilicium cellen het hoogste onder de silicium-zonnecellen.
Cellen van monosilicium zijn rond, of vierkant met afgeronde hoeken. De cellen hebben een egale kleur, donkerblauw/zwart.
Cellen van dit type zijn duurder dan de andere, polykristallijne silicium zonnecellen, maar bieden ook een beter rendement.

Polykristallijn

Vloeibaar silicium wordt in een vierkante gietvorm gegoten. Door geleidelijke afkoeling ontstaat vast silicium dat uit meerdere kristallen bestaat. De donkere plekken zijn ongestructureerde smeltplekken tussen de verschillende kristallen. Het blok wordt in dunne plakken gezaagd en gebruikt voor zonnepanelen.

Het productieproces is eenvoudiger en goedkoper dan dat van monokristallijn silicium. Door de minder gelijkmatige structuur van de atomen is het maximale rendement van polykristallijne cellen lager dan van monokristallijne cellen. De cellen zijn vierkant en de kristallen zien eruit als scherven. De cellen hebben een blauwe kleur. Daarom worden deze panelen veel ingezet op platte daken en op platte dakoppervlakten waar veel ruimte beschikbaar is.

zonnepaneel polykristallijn
zonnepaneel amorf

Amorf (dunne film)

Dunne film panelen worden ook wel ‘thin film’ zonnepanelen genoemd. Ze worden gemaakt van onder andere cadmium telluride (CdTe). In vergelijking met poly- of monokristallijne zonnepanelen zijn ze dunner en hebben ze een fraaier uiterlijk.
CdTe-zonnepanelen zijn lichtgevoeliger dan poly- of monokristallijne panelen. Ze zouden ook goed produceren bij minder goede lichtomstandigheden, zoals schaduw, mist en schemering, maar dat is niet bewezen.
De kosten van deze panelen zijn meestal hoger dan van andere soorten panelen.

Installatiekosten zonnepanelen

De totale kosten voor de installatie hangen af van verschillende factoren.
Vaak kunnen de zonnepanelen ook op meerdere manieren geïnstalleerd worden, wat belangrijk is voor de installatiekosten.

Wanneer u de exacte kosten voor uw zonnepanelen of de installatie wilt weten, kunt u vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden besproken en de installatiekosten berekend.

Voordelen van zonnepanelen

Eerlijk advies

De aanschaf van zonnepanelen is een grote investering. We informeren u graag over de mogelijkheden voor uw woning.

Inzicht via app

Na de installatie heeft u direct inzicht in de opbrengst van uw zonnepanelen via de meegeleverde app van de omvormer.

Webshop

Complete pakketten, zonnepanelen, omvormers en installatie materiaal. Pavento heeft alles wat u nodig heeft voor uw zonnepanelen.

Dak-check

Weet u niet zeker of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de Dak-check en wij informeren u of uw dak geschikt is.

Voorbeeld berekening

Familie Hollander woont in een rijtjeswoning van 1940. Het gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen.
Totaal verbruikt de familie Hollander 3500 Kilowattuur (kwh) per jaar. Het lieftst wil de familie Janssen hun volledige energieverbruik zelf produceren door zonnepanelen te laten plaasten.
Om tot het juiste aantal WP voor uw zonnepanelensysteem te komen dient u het jaarverbruikt van bijv. 3500 kwh per jaar, te delen door 0,85 = 4118 WP.

Met 16 zonnepanelen van 260 = 4160 WP, komt u uit op de juiste opbrengst, om u door zonnepanelen te voorzien van elektriciteit. Een set zonnepanelen inclusief omvormer kost gemiddeld € 5.000,- + € 1.000,- aan installatiekosten = € 6.000,-

Belangrijk bij de installatie

Belangrijk bij de installatie zonnepanelen Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Wij geven u graag een aantal tips op het beste rendement uit uw zonnepanelen te halen.

Electriciteitsbehoefte

Een grote factor voor het bepalen van de prijs van een set zonnepanelen, is het aantal kilowattuur (kWh) welke uw zonnepanelen moeten opbrengen. Wanneer u veel electriciteit wilt opwekken, wordt uw zonnepaneleninstallatie duurder.

Schuin of plat dak

Wanneer zonnepanelen op een plat dak geplaatst worden is er geen steiger nodig.
Hiermee bespaart u op de installatiekosten. Wanneer u een schuin dak heeft, moet er vaak wel een steiger geplaatst worden om de veiligheid te waarborgen.

Soort elektriciteitsmeter

Overdags brengt u zonnepanelen systeem geld op, maar in de nacht niet.
Daarom heeft u een elektriciteitsmeter nodig die kan terugleveren, zodat teveel geproduceerde energie in de nacht kan worden gebruikt.

Scroll naar top