Wanneer u zonnepanelen op uw dak wilt, is het belangrijk dat uw dak geschikt is voor zonnepanelen, zodat er zoveel mogelijk rendement wordt behaald.
U kunt zelf al veel controlerern om erachter te komen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Wij geven graag een aantal tips waar u op kunt letten, wanneer u besluit zonnepanelen op uw dak te nemen.

Dakrichting

Om het meeste rendement uit uw zonnepanelen te behalen, is het belangrijk dat de zonnepanelen op uw dak zoveel mogelijk op het zuiden gericht staan, zodat deze zoveel mogelijk zonlicht opvangt. Wanneer u een dak op het noorden gericht heeft, zijn zonnepanelen minder zinvol.

Daktype

Een zonnepanelensysteem kan zowel op een plat dak als een schuin dak geplaatst worden.
Ook zijn er mogelijkheden om de zonnepanelen op de gevel te plaatsen. Echter levert dit wel zo’n 20% minder rendement op, in vergelijking met zonnepanelen op een schuin of plat dak.

Dakhelling

Een hellingshoek op uw dak van 36° levert doorgaans het meeste rendement op voor uw zonnepanelensysteem. Ook een plat dak is zeer geschikt voor zonnepanelen. Dit komt doordat de zonnepanelen op een dakframe of consoles worden gemonteerd, waarbij de hellingshoek zelf bepaald kan worden.

Zijn alle daken geschikt?

De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Echter zijn er een aantal daken die niet of minder geschikt zijn, om zonnepanelen op te plaatsen.

●  Rieten daken
●  Platte daken met sedum
●  Schuine daken met golfplaten, bitumen of mastiek
●  Leien, PVC, fels en damwand daken
●  Daken met zachte isolatie
●  Daken die asbest bevatten en in slechte staat zijn

Weet u niet zeker of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Neem contact op met onze adviseur.

Hoeveel dak heeft u nodig?

Een zonnepaneel neemt ongeveer 1,5 m2 ruimte in beslag. Bij een plat dak ligt dit op 2,5 m2 doordat deze schuin rechtop staan en hierbij geen schaduw mag ontstaan voor de achterliggende zonnepaneel. Wanneer één zonnepaneel in een serie schaduw opvangt, heeft dit een nadelig effect op de werking van de hele zonnepaneleninstallatie.

Daarnaast dient er ook rekening gehouden te worden met voldoende ventilatieruimte rondom de zonnepanelen. Een te hoge temperatuur van de zonnepanelen, zorgt voor minder opbrengst.

Telefoon:

088 730 1000
06 487 21355

Adres:

Aventurijn 808
3316 LB Dordrecht