Advies over zonnepanelen

Raadpleeg deze kennisbank voor de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Kenniscentrum

Meest gestelde vragen

Op bijna elk dak kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zonnepanelen zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken. Platte daken hebben een extra voordeel, omdat de panelen in een specifieke hoek ten opzichte van de zon gezet kunnen worden. Daarnaast kunnen ze dichter op elkaar gezet worden, wat het rendement uiteindelijk maximaliseert. Klik hier voor meer informatie.
Doe de Dak-check op onze website. U ziet dan gelijk of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Nadat u de gegevens hebt ingevuld, ontvangt u een e-mail met het resultaat. Mochten we aanvullende informatie nodig hebben, nemen wij contact met u op.

Bij Pavento Solar zijn we ons ervan bewust dat de aanschaf van zonnepanelen een grote investering is en daarom doen we er alles aan om u van het best mogelijke zonnepanelen systeem te voorzien. We streven er naar heel Nederland te laten profiteren van duurzame energie.

Onze pluspunten:

  • Altijd een persoonlijk en eerlijk advies
  • Betrouwbare en veilige producten
  • Snelle service en goede bereikbaarheid
  • Vakkundige eigen monteurs
  • Scherpe prijzen
  • Eén centraal aanspreekpunt
  • U betaald nadat de installatie is voltooid
  • Geen onvoorziene kosten achteraf
  • BTW-teruggave service
Er is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Uitzonderingen zijn gebouwen die onder de Monumentenzorg vallen. Kijk op omgevingsloket of doe navraag bij uw gemeente.
Afhankelijk van uw verbruik en de hoeveelheid zonnepanelen die u laat installeren, neemt u veel minder of helemaal geen energie meer af van een reguliere energieleverancier. U heeft direct lagere energiekosten en geen last meer van stijgende energieprijzen. Zo blijven uw maandlasten laag en bespaart u op uw energiekosten.
Soms wekken zonnepanelen meer energie op dan er wordt verbruikt. In dit geval stuurt u het overschot naar uw energieleverancier. Zij verrekenen de teruggeleverde energie met uw verbruik, waardoor uw energierekening een stuk lager wordt. Dit proces heet salderen.
Jazeker! Wanneer u uw woning hebt voorzien van een zonnepanelen systeem gaat het energielabel van uw woning 2 niveaus omhoog en dat reflecteert in de prijs van uw woning.

Over zonnepanelen

Een groot aantal zonnecellen vormen samen een zonnepaneel. Die zonnecel wordt ook wel fotovoltaïsche cel genoemd. Het wordt gemaakt van een laag van het materiaal silicium, waarbij aan de boven- en onderkant ook nog fosfor word toegevoegd zodat het een halfgeleider wordt. Rondom dit geheel komen twee transparante platen zodat een zonnepaneel ontstaat.
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het energieverbruik van uw huishouden, maar ook aan de ligging en de oppervlakte van het dak. Op een gemiddeld dak in Nederland passen tussen de 8 en 16 zonnepanelen. Een huishouden bestaande uit 4 personen verbruikt gemiddeld 4600 kWh per jaar. Om deze opbrengst te realiseren zijn er ca. 15 zonnepanelen nodig.
Weet u niet zeker of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de Dak-check en wij informeren u of uw dak geschikt is.
Zonnepanelen vangen zonlicht op, welke wordt omgezet naar huishoudelijke wisselstroom oftewel netstroom aan de hand van een omvormer. Meer hierover lees je op de pagina over de werking van zonnepanelen.
Gelukkig wekken zonnepanelen ook energie op als het bewolkt weer is. Daglicht is al genoeg om energie op te wekken. Vanzelfsprekend wekken zonnepanelen meer energie op onder de volle zon, maar in beide gevallen zijn zonnepanelen zeer rendabel.
Zonnepanelen blijven gemiddeld 15 tot 30 jaar functioneren, dit hangt echter af van de kwaliteit van de panelen. Amorf zonnepanelen hebben ongeveer een levensduur van 15 jaar. Monokristallijne zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Polykristallijne zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 30 jaar lang mee. Gedurende de productiejaren van uw zonnepanelen installatie daalt heel geleidelijk de opbrengst. Onderzoek heeft uitgewezen dat per jaar de opbrengst van zonnepanelen met circa 5% daalt. Dat wil zeggen dat aan het einde van de levensduur van gemiddeld 25 jaar, er bij benadering 12,5% minder rendement wordt behaald dan in het eerste jaar.

Wat u exact betaalt hangt af van meerdere factoren. Zo kijkt Pavento Solar naar welke soort paneel het meeste rendement oplevert voor uw situatie en brengt advies uit over het aantal zonnepanelen die geplaatst kunnen worden.
Bekijk onze acties voor complete zonnepanelen pakketten inclusief installatie.

Met het rendement van zonnepanelen bedoelen we: – De hoeveelheid zonlicht dat omgezet kan worden in energie óf – Wat zonnepanelen financieel opleveren. Het rendement van zonnepanelen is niet altijd simpel te berekenen. Dat komt omdat het rendement van meerdere zaken afhankelijk is. Bijvoorbeeld het type zonnepaneel, hoe oud het zonnepaneel is en de hellingshoek van de zonnepanelen. Daarnaast zijn schaduw, vuil en het weer van invloed op het rendement.
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit staat voor de hoeveelheid energie die een zonnepaneel oplevert. De hoeveelheid Wattpiek wordt gebruikt om zonnepanelen te vergelijken. De opbrengst is de hoeveelheid kilowattuur aan elektriciteit (kWh) die een zonnepaneel opwekt. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het aantal zonuren.
Het vermogen van een zonnepaneel hangt af van de hoeveelheid zonlicht dat op dat moment op de paneel valt. Om deze reden is er afgesproken om zonnepanelen een Wattpiek waarde mee te geven. De Wattpiek waarde staat dus voor het vermogen dat een paneel onder ideale omstandigheden produceert.

De omvormer

Omvormers zetten de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in bruikbare wisselstroom (ook wel netstroom genoemd) voor ons huishouden. Het is dus een essentieel onderdeel van uw zonne-energie systeem. Een omvormer heeft één of meer Maximum Power Point Trackers (MPPTs). Die zorgen voor een optimale stroom productie bij de lichtintensiteit en temperatuur van het moment. Daarom is het raadzaam om de omvormer dicht bij de panelen te plaatsen. U kunt ook kiezen voor micro omvormers, dan heeft iedere paneel zijn eigen omvormer. Meer informatie vind u op de pagina ‘Wat is een omvormer‘.
De omvormer is het hart van uw zonnepanelensysteem. Daarom is een betrouwbare omvormer met een hoog rendement belangrijk. Afhankelijk van het aantal panelen, het type zonnepanelen en de ligging van deze panelen op uw dak, kunnen wij de meest geschikte omvormer bepalen. Hier een richtlijn voor het bepalen van de juiste omvormer.
De omvormer werkt op energie die uw zonnepanelen opwekken. Zodra de panelen, bijvoorbeeld in de nacht, geen energie meer opwekken zal de omvormer automatisch uitschakelen. Zodra de panelen weer dag- of zonlicht opvangen zal de omvormer ook weer automatisch opstarten. Het kan zijn dat de omvormer bij het uitschakelen en opstarten een aantal keer een tikkend geluid produceert.
Wanneer er sprake is van beschaduwing op uw dak, maar u toch zonnepanelen wilt plaatsen, kunt u er voor kiezen om micro omvormers te gaan gebruiken voor uw zonne-energie systeem. Dan is ieder paneel voorzien van zijn eigen omvormer en mocht er dan een paneel beschaduwd worden, heeft dit geen invloed op de werking van de andere niet beschaduwde panelen. De andere oplossing is het koppelen van een MPP (Maximum Power Point) tracker per paneel. Dit kleine kastje zorgt voor een optimale balans tussen de stroom en de spanning. Zo wordt de opbrengst per paneel maximaal benut. Power optimizers zijn meestal goedkoper dan micro omvormers.

Stel uw vraag

Neem voor meer informatie contact met ons op. We helpen u graag verder. Wij staan voor u klaar op werkdagen tussen 8.00 en 20.00u

Is uw dak geschikt?

Doe de
Dak-check

Zonnepanelen kopen

Pakketacties
+ montage

Laat u informeren

Vraag het
Pavento

Pavento Solar

Bij Pavento Solar zijn we ons ervan bewust dat de aanschaf van zonnepanelen een grote investering is en daarom doen we er alles aan om u van het best mogelijke zonnepanelen systeem te voorzien.

Onze pluspunten

Contact

Aventurijn 808
3316 LB Dordrecht

KvK: 58.744.568
BTW: NL.0839.88.646.B03

Winkelwagen
0
Scroll naar boven