Werking zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom die nodig is voor elektrische apparaten. Er wordt gewerkt met topfabrikanten zoals JA Solar en Benq. Aan de hand van uw wensen wordt het ideale paneel geselecteerd.

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe gaat dat nou eigenlijk in z’n werk duurzame energie opwekken via zonnepanelen? We hebben dit proces deels te danken aan de Franse natuurkundige Becquerel. In 1839 ontdekte hij de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken uit zonlicht, dit noemen we het fotovoltaïsch effect.

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV (Photo Voltaic)-paneel is een paneel dat, met behulp van fotovoltaïsche cellen (zonnecellen) in het paneel, een deel van de fotonen (lichtdeeltjes) uit zonlicht omzet in elektriciteit. Voor het opwekken van elektriciteit hebben zonnepanelen niet direct zonlicht nodig. Ook op bewolkte dagen leveren zonnecellen stroom.

pavento solar werking zonnepanelen
AdobeStock_305181699

Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?

Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium, afkomstig van het Latijnse ‘silex’, wat ‘vuursteen’ betekend. Silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht wordt elektrische spanning opgewekt tussen de lagen. Doordat er meerdere zonnecellen aan een zijn geschakeld in een enkel paneel kan de stroom worden afgevangen via de zeer dunne zichtbare kanalen waardoor de opgewekte stroom kan worden afgevoerd.

AdobeStock_569060536

Aansluiting zonnepanelen

Een zonnepaneel levert gelijkstroom in een lage spanning. Om deze stroom geschikt te maken voor gebruik worden de zonnepanelen aangesloten op een omvormer. In deze omvormer wordt gelijkstroom omgezet naar wisselstroom van 230 volt. De omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet, waarmee de energie die niet gebruikt wordt doorgesluisd kan worden naar het energiebedrijf. De elektriciteitsmeter kan teruglopen als in huis minder elektriciteit verbruikt wordt dan het zonnepaneel levert.

Omvormer

Een essentieel onderdeel van uw zonne-energie systeem. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Een omvormer heeft één of meer Maximum Power Point Trackers (MPPTs). Die zorgen voor een optimale stroom productie bij de lichtintensiteit en temperatuur van het moment. Daarom is het raadzaam om de omvormer dicht bij de panelen te plaatsen. U kunt ook kiezen voor micro omvormers, dan heeft iedere paneel zijn eigen omvormer.

Schaduw beïnvloed de werking

Wanneer één paneel beschaduwd wordt, verlaagt dit de opbrengst van het hele systeem. Omdat de panelen in serie geschakeld zijn en er door schaduw een zwakke schakel ontstaat beïnvloed dit de werking van het hele systeem.
Daarom is het raadzaam dat u op voorhand nagaat of de ligging van uw dak geschikt is en of uw legplan niet voor problemen kan zorgen die de opbrengst van uw zonne-energie systeem kan beperken.

Oplossing:
Micro omvormers of power optimizers

Wanneer er sprake is van beschaduwing op uw dak, maar u toch zonnepanelen wilt plaatsen, kunt u er voor kiezen om micro omvormers te gaan gebruiken voor uw zonne-energie systeem. Dan is ieder paneel voorzien van zijn eigen omvormer en mocht er dan een paneel beschaduwd worden, heeft dit geen invloed op de werking van de andere niet beschaduwde panelen.
De andere oplossing is het koppelen van een MPP (Maximum Power Point) tracker per paneel. Dit kleine kastje zorgt voor een optimale balans tussen de stroom en de spanning. Zo wordt de opbrengst per paneel maximaal benut. Power optimizers zijn meestal goedkoper dan micro omvormers.

Enphase Micro omvormers

Het kiezen van een omvormer technologie is de belangrijkste beslissing die u moet nemen bij de overstap naar zonne-energie. Enphase micro omvormers bieden de meest geavanceerde omvormer technologie beschikbaar.
Dit betekent hogere productie, betere betrouwbaarheid en ongeëvenaarde intelligentie.

De zonnepanelen absorberen zonlicht in de vorm van gelijkstroom elektriciteit (DC). De micro omvormer gemonteerd onder elk zonnepaneel, zet de gelijkstroom elektriciteit om in wisselstroom (AC) voor het gebruik in uw woning.

Enphase IQ7+

micro inverterDe nieuwe Enphase IQ7+ micro-omvormer is volledig ingericht op een slim energienet. De Enphase IQ7+ kan op afstand worden bijgewerkt om aan de eisen van de ontwikkelingen van het elektriciteitsnet te voldoen en is geschikt voor 60- en 72-cellige zonnepanelen.

Watt-piek (wp)

Zoals bij alle elektrische apparaten wordt het vermogen bij zonnepanelen ook uitgedrukt in watt. Bij zonnepanelen wordt het maximale vermogen vermeld als wp (watt-piek).
Dit maximale vermogen wordt lang niet altijd benut. De zon schijnt immers niet altijd en wanneer hij schijnt is de zonnekracht niet altijd gelijk. Maar ook op bewolkte dagen wordt er door daglicht stroom opgewekt binnen de zonnecellen, alleen veel minder.
De variërende stroomopbrengst wordt ook veroorzaakt door de stralingsintensiteit per seizoen. In de zomer is de stralingsintensiteit hoger dan in de winter.

Voorkom lage opbrengst

Ventilatie tussen de zonnepanelen en het dak is van groot belang. Als de temperatuur namelijk oploopt en er geen lucht langs de panelen kan stromen voor afkoeling daalt de stroomopbrengst. Met elke 10 graden temperatuur stijging daalt de stroomopbrengst ongeveer 5%. Bij de plaatsbepaling van de omvormer moet worden gelet op de aanwezigheid van vrije luchtstroom. Op een zonnige dag, wanneer de stroomproductie van de zonnepanelen hoog is, wordt namelijk ook de omvormer warmer. En als de omvormer te warm wordt, daalt z’n efficiëntie.

Opbrengst daalt geleidelijk

Gedurende de productiejaren van uw zonnepanelen installatie daalt heel geleidelijk de opbrengst.
Onderzoek heeft uitgewezen dat per jaar de opbrengst van zonnepanelen met circa 0,5% daalt. Dat wil zeggen dat aan het einde van de levensduur van gemiddeld 25 jaar, er bij benadering 12,5% minder rendement wordt behaald dan in het eerste jaar.
Met deze wetenschap is rekening gehouden in de kosten-baten berekening van zonnepanelen.

Netto mileuwinst al na 2 jaar

Met een eigen zonne-energie systeem wordt er niet alleen bespaart op energiekosten, maar met deze duurzame manier van energie opwekken, wordt ook het klimaat minder belast.
Helemaal 100% groen is deze vorm van energie opwekken helaas niet, want we hebben nog altijd fossiele brandstoffen nodig voor de productie van zonnepanelen. Maar na ca. 2 jaar heeft een zonnepanelen installatie net zoveel energie bespaard als dat er nodig voor de productie van de panelen. En als je dan bedenkt dat de levensduur van zonnepanelen 25 jaar bedraagt, dan kan elke opgewekt kWh in de resterende 23 productie-jaren worden beschouwd als netto milieuwinst.

Mono, Poly en Amorf (dunne-film)

Zonnepanelen van Monokristallijn silicium (zwarte panelen) zijn momenteel de meest populaire zonnepanelen op de Nederlandse markt.
De Polykristallijne blauwe panelen worden minder gebruikt, omdat mensen vaak de voorkeur geven aan de zwarte panelen vanuit een esthetisch oogpunt.

Dunne-film panelen zijn goed in staat indirect (zon)licht om te zetten in stroom en zijn minder afhankelijk van een goede invalshoek.
De opbrengst per vierkante is echter beduidend lager dan Mono of Poly panelen. Dus alleen wanneer er sprake is van beschaduwing op uw dak of muur, zijn Amorf panelen wellicht een optie.

pavento solar zonnepanelen

Pavento Solar

Bij Pavento Solar zijn we ons ervan bewust dat de aanschaf van zonnepanelen een grote investering is en daarom doen we er alles aan om u van het best mogelijke zonnepanelen systeem te voorzien.

Onze pluspunten

Contact

Aventurijn 808
3316 LB Dordrecht

KvK: 58.744.568
BTW: NL.0839.88.646.B03

Winkelwagen
0
Scroll naar boven